Лошо храносмилане може да има и без конкретна болест
Диспепсията обозначава различни проблеми на храносмилателната система и може да се нарече Лошо храносмилане. Тя е два основни вида. Първият е функционална диспепсия – при нея проблемите не произтичат от някакво заболяване на стомашно-чревния тракт.
При органичната вече се говори за определени болести – например язви на стомаха и дванадесетопръстника, тумори в определени участъци на храносмилателния тракт, инфекции, камъни в жлъчката и нарушаване на дейността й, и т.н. Сред симптомите са болки в стомаха, обикновено в горната му част, газове, гадене, което може да се появява и при празен стомах, и след хранене, и др. Тези симптоми са ясно изразени, остри и продължителни.
Причините за поява на диспепсия са различни. Тя може да бъде хранителна – от недояждане или пък от прекалено еднообразна храна. Има например ферментационна диспепсия. При нея приеманата храна създава в червата условия за микрофлора, развиваща се при ферментациите. Получава се при прекален прием на въглехидрати – хлебни изделия и зърнени храни, картофи, боб, захар чрез сладкишите, зеленчуци, плодове. По подобен начин храносмилателни проблеми могат да се получат и на протеинова основа. Това става от прекомерна консумация на меса – свинско, агнешко, пилешко, извара, морски дарове. Освен това агнешкото и свинско се разграждат бавно и ако са постоянна или честа храна, могат да усложнят допълнително храносмилателните проблеми.
На база процеси със съдържанието в стомаха и червата, има още гнилостна диспепсия, свързана с недобър разпад на белтъчините и гниене; мастна, токсична. При съвременния напрегнат начин на живот често се среща диспепсия на психическа основа – емоционална, стресова диспепсия, при която неврози, депресивни състояния или психическата затормозеност от стреса оказват влияние върху храненето и храносмилането.
Потърсете лекар, може да се задава сериозно заболяване!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.