Принципите за Аюрведа хранене и трите вида храни
За Аюрведа храните са в основата на здравето. Подбраните подходящи храни предпазват от болести и спомагат за лечението, ако се е появило някое заболяване. И обратно – вредните храни водят до дисбаланси в организма и ни разболяват. За аюрведите има три вида храни според това до колко енергийният им заряд е полезен или вреден.
Това е свързано с понятията за трите състояния на енергията.
Нездравословните храни са в категорията Тамастични. Те носят заряда на невежеството. Аюрведите свързват тамастичните храни с мудност, застой, тъмнина. Това са храни, приготвени от престояли продукти, или самите храни са престояли повече от три часа след приготвянето. Тук са алкохолът, трудно смилаемите храни, полуфабрикатите, консервите, бялото брашно, захарта, изкуствените подсладители, маргаринът, яйцата, гъбите. Включени са и месото, и рибата, макар аюрведите не стигат до крайности тотално да ги отстранят от менюто.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.